La literatura noruega actual és una de les més prestigioses en l'àmbit internacional i mostra una gran diversitat de gèneres literaris i de temàtiques, que en l'aspecte formal també demostren una gran varietat d'estils. Deixant de banda Jon Fosse, l'últim premi Nobel, Per Petterson (Oslo, Noruega, 1952) n'és un dels autors més reconeguts a l'haver estat traduït a més de cinquanta llengües.
Sortir a robar cavalls (2003) és la novel·la que el va consagrar com a autor al guanyar els dos principals guardons literaris del seu país: el Premi de Literatura de la Crítica Noruega i el Premi dels Llibreters al Millor Llibre de l'Any, a més d'altres premis internacionals.
El protagonista de la novel·la, Trond T., és un home de seixanta-set anys que s'acaba de jubilar i decideix passar la seva vellesa en una cabana perduda als boscos de l'est del país amb l'única companyia d'una gossa i un veí que viu a prop d'ell. Durant el temps que passa en soledat a la seva nova llar, evoca l'estiu de 1948, que va passar amb el seu pare en una cabana semblant, i que va suposar el seu pas abrupte de la infància a l'edat adulta, a través de l'experiència i del coneixement d'alguns secrets familiars.
Aquesta és una novel·la introspectiva en la qual el protagonista narra en primera persona les seves experiències íntimes i reflexiona sobre alguns aspectes importants de la seva vida passada; l'amistat, la mort, el descobriment del desig sexual, el comportament de vegades estrany dels adults, l'admiració cap a la figura del pare, i el dolor per la seva absència.
La Natura té un paper important durant tota la narració i Petterson la representa com una força colpidora i incontrolable, amb unes descripcions minucioses de la vegetació, els animals, els fenòmens meteorològics i una consideració especial als rius i a les seves particularitats, com a metàfora de la vida.
Em sembla una novel·la magnífica, en la que Petterson demostra una sensibilitat, un coneixement de la naturalesa humana i un talent narratiu excepcionals, amb l'emb
olcall d'una prosa rica amb tocs poètics.
No hay comentarios:
Publicar un comentario