jueves, 23 de enero de 2025

L'arbre trencat/ Teresa Juvé

 L'arbre trencat/ Teresa Juvé

Teresa Juvé (Madrid, 1921) té l'honor de ser l'escriptora més longeva de la literatura catalana, amb 104 anys, i al llarg de la seva dilatada carrera ha obtingut tota mena de reconeixements per la seva tasca com a escriptora i pedagoga.

L'especialització de Juvé en la història de Catalunya del segle XVI, juntament amb la seva afició a la literatura policíaca, va desembocar en la creació d'una sèrie de novel·les protagonitzades per Jaume Plagumà, el portantveus del rei, i pel jutge Joanola, el seu amic i col·laborador. L'arbre trencat (2021) és la sisena entrega d'aquesta saga, que ara consta ja de nou títols. En aquest, Plagumà ha d'investigar un seguit d'assassinats, el primer dels quals està relacionat amb la fundació d'una escola laica a Granollers, la qual cosa ha provocat el recel dels ordes religiosos locals. En aquesta ocasió, al principi, Plagumà no comptarà amb l'ajut  del jutge Joanola, que ha patit una crisi vocacional que l'ha portat a voler ingressar al monastir de Montserrat per portar una vida dedicada a l'oració i la contemplació, però al final es farà enrere i tornarà al costat del portantveus per tal de resoldre el cas. Durant la investigació, Plagumà descobrirà que l'origen dels crims es remunta a molts anys enrere, quan Catalunya estava inmersa en una guerra civil entre la Generalitat i la Corona i quan, a la Força Vella de Girona, qui havia de ser el futur rei Ferran el Catòlic, corria perill de mort.

Aquesta és una novel·la amb una trama pol·licíaca, en un context històric molt ben documentat, que mostra amb molta fidelitat aspectes importants de la vida política i social de Catalunya de finals del segle XVI, com l'estructura territorial catalana, formada per vegueries i amb els pagesos de remença, sotmesos als senyors feudals.

La prosa que fa servir Juvé és rica i complexa, i tracta de reflectir la llengua catalana pròpia de l'època renaixentista i és per això que, al principi, la lectura pot resultar una mica dificultosa. La trama detectivesca no resulta molt estimulant per la seva simplicitat, que a vegades sembla massa ingènua, però al final del llibre hi ha un gir argumental inesperat que dona un altre sentit a tota la narració.

M'ha resultat una lectura entretinguda i interessant en alguns aspectes, però no especialment engrescadora com a novel·la policíaca.



lunes, 6 de enero de 2025

La llama de Focea/ Lorenzo Silva

 La llama de Focea/ Lorenzo Silva

La llama de Focea es la decimotercera novela de la serie protagonizada por la pareja de guardias civiles formada por Rubén Bevilacqua y Virginia Chamorro, en la que su autor, Lorenzo Silva (Madrid, 1966) ha tratado de mostrar la realidad española (política, social,...) de los últimos veinticinco años, a través de las investigaciones llevadas a cabo por sus protagonistas.

En esta ocasión, Bevilacqua y Chamorro deben investigar el asesinato de una joven catalana de clase alta, Queralt Bonmatí, que ha sido encontrada muerta mientras realizaba el Camino de Santiago en solitario. La peculiaridad del caso reside en que el padre de la víctima, Ferran Bonmatí, es un expolítico y empresario de éxito vinculado al independentismo, que parece tener negocios oscuros y estar relacionado con la mafia rusa.

La investigación llevará a Bevilacqua hasta Barcelona, ciudad en la que estuvo destinado durante los juegos olímpicos y los años inmediatamente posteriores, en los que vivió algunos de los momentos más cruciales de su vida personal y profesional, que son narrados a modo de flashback en capítulos alternos de la novela.

Esta novela plantea un dilema moral: ¿qué debe hacer un padre si han asesinado a su hija y el crimen puede estar relacionado con sus actividades ilegales? Durante el transcurso de la novela, Silva comenta, por boca de sus personajes, algunos de los acontecimientos que se produjeron en España, y más concretamente en Cataluña, entre el referéndum de independencia de 2017 y los graves disturbios que se produjeron en Barcelona en 2019, después de la sentencia condenatoria del tribunal supremo contra los líderes independentistas. Yo no comparto algunas de las opiniones que se vierten en la novela, pero debo decir que, a pesar de esto, me parece una novela honesta y que además, Silva, entre otras cosas, demuestra un aprecio genuino por Cataluña, por su historia y por su cultura, las cuales demuestra conocer en profundidad. Otra de las cosas que deja claras la lectura de La llama de Focea, es su admiración por la labor que la Guardia Civil realiza en este país, desde su fundación hasta el tiempo presente, y que no deja de mostrar en diversos pasajes de la novela.

Comparado con el resto de la novela, que tiene un desarrollo pausado, sólido y bien tramado, el final me ha parecido un poco incoherente, por precipitado e incluso improvisado. Sin embargo, en conjunto, debo decir que me parece un libro de lectura estimulante y, en algunos momentos, brillante.