lunes, 30 de mayo de 2022

 Societat limitada/ Ferran Torrent

Ferran Torrent (Sedaví, 1951) és un dels escriptors més populars i amb una carrera més consolidada de la literatura valenciana en llengua catalana. Entre les seves novel·les més destacades figuren: No emprenyeu el comissari (1984), Un negre amb un saxo (1987), Gràcies per la propina (1994) i Cambres d'acer inoxidable. 

Societat limitada (2002) és una novel·la coral protagonitzada per una sèrie de personatges, molt ben caracteritzats, que ens volen mostrar un ventall representatiu de la societat valenciana del moment en que està ambientada la història, la València gobernada pel PP de principis dels anys 2000. Hi surten representats polítics de totes les tendències, empresaris de la construcció, assessors sense escrúpols, mafiosos i prostitutes, entre d'altres.

Juan Lloris és un destacat empresari de la construcció, home fet a si mateix, que busca tenir notorietat a nivell social, cosa que mai ha aconseguit. D'altra banda, Francesc Petit és el secretari general d'un partit nacionalista valencià sense representació parlamentaria que travessa dificultats econòmiques greus i això farà que es creï entre ells una estranya aliança. Al mateix temps, un veterà periodista de succesos investiga una obscura trama de tràfic de dones que són explotades en clubs i pisos on exerceixen la prostitució en condicions precàries. Aquests personatges i alguns altres veuen les seves vides entrellaçades en una història que ens mostra un retrat molt fidedigne de la V
alència de finals dels 90 i principis del segle XXI.

La novel·la és una encertada crònica de la corrupció institucionalitzada i del tràfic d'influències que durant aquella època va ser moneda comú al País Valencià, narrada amb una prosa directa i funcional, no exempta d'estil. Molt recomanable.


No hay comentarios:

Publicar un comentario