domingo, 28 de julio de 2024

Veus de mort als Encants Vells/ Sylvia Lagarda-Mata

 Veus de mort als Encants Vells/ Sylvia Lagarda-Mata

L'argument d'aquesta novel·la està inspirat en un cas, suposadament real, que va passar a la ciutat de Barcelona pels volts de 1835, quan un bibliòfil va cometre alguns assassinats per aconseguir edicions de col·leccionista d'algunes obres, però Sylvia Lagarda-Mata (Barcelona,1964) li dona una volta a la història i la planteja d'una forma més original: el famós investigador Auguste Dupin, en un moment de crisi personal, arriba a Barcelona per aclarir l'assassinat d'un llibreter al qual han sostret un llibre de la seva propietat. Després s'adonarà que ja hi ha hagut d'altres crims de les mateixes característiques i s'entestarà a investigar el cas fins a les últimes conseqüències.

Crec que és un gran encert convertir August Dupin en un personatge real i fer-lo el coprotagonista de la novel·la, junt amb l'agent Teixidor dels Mossos d'Esquadra, així com recrear una suposada relació sentimental entre ell i el seu creador, l'escriptor Edgar Allan Poe, l'obra del qual està present també per la influència que es reflecteix en tota la novel·la.

A part de l'agent Teixidor, hi ha un altre personatge secundari que em sembla molt interessant; és sor Caterina, una monja experta en medicina que treballa a l'hospital de la Santa Creu i que mostra una personalitat ambigua i fascinant: d'una banda, demostra vocació religiosa i de sacrifici pel proïsme,
i d'altra banda, és una dona coqueta que cuida la seva imatge externa i sembla interessada en la vida mundana.

Aquesta és una novel·la molt ben documentada des del punt de vista històric i el lector descobrirà molts detalls sobre com es vivia a Barcelona al segle XIX en aspectes molt diversos, com els costums, les normes cíviques, l'ordenació dels barris, l'estructura de la muralla i les seves portes, etc. En realitat, Barcelona es converteix també en protagonista de la novel·la i se'ns mostra com una ciutat misteriosa, lúgubre i conflictiva, amb les seves grandeses i les seves misèries. L'autora és una gran estudiosa de la història de la ciutat i de Catalunya, i en la novel·la ho deixa ben palès.

Veus de mort als Encants Vells esdevé així un còctel de gèneres que abraça la novel·la històrica, la detectivesca i l'estudi sociològic, amb un rigor i una originalitat encomiables.

No hay comentarios:

Publicar un comentario